Szoptatópárna szülés után

Korábban már írtunk arról, hogy az Anita Maternity szoptatós és fekvős párna segítségével a kismamák a terhesség ideje alatt hogyan tudják minél kényelmesebbé tenni a pihenést és az alvást. Most arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy szülés után is mennyi mindenre lehet ugyanazt a szoptatós, fekvős párnát használni.

Ha abban a szerencsés helyzetben van az újdonsült anyuka, hogy kisbabáját szoptatni tudja, akkor kisbababájának hat hónapos koráig a táplálékszükségletét teljes egészében ki tudja elégíteni. Persze ez így túl egyszerűen, szimplán hangzik, mivel felsorolni is nehéz azt a számtalan előnyt, amit egy anyatejjel táplált kisbaba élvez egy mesterségesen táplált kisbabához képest (például az anyatej védhet a fertőzésektől, allergiás megbetegedéstől, a testi-lelki fejlődéshez elengedhetetlen stb). Talán nem túlzás azt mondani, hogy a táplálás, etetés után a szoptatás legfontosabb előnye, hogy a szoptatás közben anya és kisbabája egy olyan különleges testi kapcsolatba kerülnek egymással, ami mindkettőjük számára életük végéig meghatározó lesz. A szoptatás nem csak a kisbaba számára fontos, a szoptatós anyuka könnyebben nyerheti vissza a szülés előtti alakját, a szoptatás ezen kívül elősegítheti a méh összehúzódását. Fontos, hogy kutatások már azt is kimutatták, hogy a szoptatás csökkentheti a petefészekrák kialakulását.

A szoptatást viszont mind a mamának, mind a babának meg kell „tanulni”. Az újdonsült anyukának a legkényelmesebb pózt kell megtalálnia a szoptatáshoz (ülő-, vagy fekvő póz). A kényelmes, stresszmentes szoptatást segítik elő a szoptató melltartók is, de erről majd később lesz szó.  A hangsúly ugyanis a legkényelmesebben pózon van! A kisbaba helyes testtartása szopizás közben az, ha egész testével az anyuka felé fordulva oldalt fekszik. A kényelmes szoptatáshoz fejlesztették ki, alakították ki a szoptatós párnákat, melyek segítenek abban, hogy a kisbaba ezt a testtartást kényelmesen megtámasztva meg tudja tartani a táplálása alatt végig.

Ezekkel a szoptatós párnákkal könnyebb a kisbabát a megfelelő magasságba helyezni, tartani. A helyes tartással, így az optimális szoptatással el lehet kerülni, hogy a kisbaba kisebesítse szopizás közben a szoptató anyuka mellbimbóit. A szoptató párna abban az esetben is nagy segítség lehet, ha a csecsemőt cumisüvegből tápláljuk, mert a párna segítségével biztonságosan a lehető legközelebb tudja helyezni az anyuka a kisbabáját magához, egyik kezét teljesen szabadon tudja simogatásra, ölelésre használni (akár csak a szoptató anyukák). A szoptató párna két etetés között is fantasztikus segítség lehet az anyukáknak, mivel csodás kis fészek alakítható ki belőle, ami közepébe helyezve a csecsemő nézelődhet anyukája mellett.

Ha szeretnél még olvasni a párna sokrétű használatáról, ajánljuk előző cikkünket Szoptatópárna, mint pihenőpárna szülés előtt címmel.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír kisokos
Gólyás